How to set up the large true start location earth map on multiplayer?

Web version of freeciv at play.freeciv.org
User avatar
AndreasR
Elite
Posts: 685
Joined: Thu May 02, 2013 10:26 pm
Location: Norway

Re: How to set up the large true start location earth map on multiplayer?

Postby AndreasR » Tue Jul 25, 2017 5:31 am

Rhue wrote:I can map them all, but I understand it's not possible to contribute patches yet?


It is possible to contribute patches. https://github.com/freeciv/freeciv-web


Rhue wrote:A longturn game on a giant earth map with true starting positions would be really fun.


Yes, such as LongTurn game could be fun. However, the real earth map has extremely unfair starting positions, because the continents have so different terrains. (Aftica and Australia is mostly desert) So it would be difficult to assign 300 starting positions which would use up the whole map in a fair way, therefore a large part of the world would be unused.

You can experiment here: https://play.freeciv.org/freeciv-earth/

Rhue
Posts: 9
Joined: Mon Jul 24, 2017 10:11 am

Re: How to set up the large true start location earth map on multiplayer?

Postby Rhue » Tue Jul 25, 2017 12:27 pm

Sadly, I can't map them all for Earth, because there would be conflicts, if civs were set to random - they could start too close to each other and prevent each other from settling their capital city. In that case the one that has its land stolen tries to move away and settle its city somewhere else, which is nice, but that leaves it a bit handicapped, if there's enough room left to settle it at all.
I'm going to do Europe as well.

AndreasR wrote:
Rhue wrote:A longturn game on a giant earth map with true starting positions would be really fun.


Yes, such as LongTurn game could be fun. However, the real earth map has extremely unfair starting positions, because the continents have so different terrains. (Aftica and Australia is mostly desert) So it would be difficult to assign 300 starting positions which would use up the whole map in a fair way, therefore a large part of the world would be unused.

You can experiment here: https://play.freeciv.org/freeciv-earth/


Well then, either most of the desert would have to be removed (and the map possibly further adjusted) or, as you're saying, a large part of it would end up not being used, and the remaining space would have to be equally divided among the players, which would surely be possible? Unfortunately, there's a size limit to that generator, there's also no way to view the map in its entirety without playing through it, is there?

I've used it once to generate an Earth map, started in Asia and for some reason India was covered with desert as well.

User avatar
GriffonSpade
Elite
Posts: 578
Joined: Mon Apr 29, 2013 4:41 pm

Re: How to set up the large true start location earth map on multiplayer?

Postby GriffonSpade » Wed Jul 26, 2017 7:04 pm

Rhue wrote:I've used it once to generate an Earth map, started in Asia and for some reason India was covered with desert as well.


Probably because large swaths of India ARE effectively desert (at least during dry season). That's why the British uniform switched from Redcoats to Khakis (itself Indian for dust-colored). (Because marching around in what amounts to a gigantic bullseye in hostile terrain results in lots of losses)

User avatar
AndreasR
Elite
Posts: 685
Joined: Thu May 02, 2013 10:26 pm
Location: Norway

Re: How to set up the large true start location earth map on multiplayer?

Postby AndreasR » Wed Jul 26, 2017 8:28 pm

Rhue wrote:I've used it once to generate an Earth map, started in Asia and for some reason India was covered with desert as well.


Freeciv-web uses the colors from the map image to determine the terrain type. It detects parts of India as desert because of the colors on the map there. The algorithm for detecting terrain types can be improved a lot.

Rhue
Posts: 9
Joined: Mon Jul 24, 2017 10:11 am

Re: How to set up the large true start location earth map on multiplayer?

Postby Rhue » Sat Jul 29, 2017 12:18 pm

Well, I've almost finished mapping Earth now, it will have about 80 starting positions, some for multiple countries. Then I'm also going to map Europe, which shouldn't take as much time. I've also had a look at the feasibility of setting up Earth for longturn, and you are right, it isn't really possible. What I did was take the 180x90 Earth and double the size (a bit of dabbling with rows and columns). And indeed, there was enough space to house 300 players, but no way to place countries in their historical starting positions, as Siberia for instance had space for about 50 players, but there aren't nearly that many Siberian civs. Same issue with Canada and Alaska, so I suppose it would still be possible to balance and tweak that map so the 300 players have equal chances, but with no historical accuracy, sadly.

Rhue
Posts: 9
Joined: Mon Jul 24, 2017 10:11 am

Re: How to set up the large true start location earth map on multiplayer?

Postby Rhue » Thu Aug 03, 2017 7:37 pm

I've committed an updated Earth. It has 89 starting positions now for more than 100 countries.


Rhue
Posts: 9
Joined: Mon Jul 24, 2017 10:11 am

Re: How to set up the large true start location earth map on multiplayer?

Postby Rhue » Fri Aug 04, 2017 5:28 pm

Oh, sorry for overlooking the Redmine part. I hope I got it right this time, I'm new to Git and it's been tricky figuring it out.

cazfi
Elite
Posts: 1509
Joined: Tue Jan 29, 2013 6:54 pm

Re: How to set up the large true start location earth map on multiplayer?

Postby cazfi » Fri Aug 04, 2017 5:53 pm

Patch I attached to hrm ticket is now in 36h (minimum) inspection period for people to comment before it's ready to get pushed.

Rhue
Posts: 9
Joined: Mon Jul 24, 2017 10:11 am

Re: How to set up the large true start location earth map on multiplayer?

Postby Rhue » Sat Aug 05, 2017 7:40 am

I'd also like to upload a version for the current 2.5.3 version. Is that fine? I can create the patch myself.