What does Freeciv consider to be a continent?

Various topics about the game, the website, or anything else Freeciv related that doesn't fit elsewhere.
Lawber
Posts: 2
Joined: Mon Feb 10, 2020 4:42 am

What does Freeciv consider to be a continent?

Postby Lawber » Mon Feb 10, 2020 5:29 am

Screenshot 2020-02-09 at 20.54.12 - Edited (1).png
The swamp tile used to be an ocean tile.
Screenshot 2020-02-09 at 20.54.12 - Edited (1).png (181.12 KiB) Viewed 561 times

My nation (Spain) consists of the mainland (north of the swamp tile, contains Madrid) and 3 or so continents (Las Palmas is on one). I had the idea of connecting them to make unit transport easier. I am also building freights on the Palmas continent to set up routes with my ally, whose on the Madrid continent. Because trade gets a bonus when two cities are on different continents, I am worried the bridge might make Freeciv consider them to be one continent. Are the continents still two different continents?

User avatar
Caedo
Elite
Posts: 493
Joined: Sun Feb 10, 2013 10:21 pm
Location: Stuttgart, Germany

Re: What does Freeciv consider to be a continent?

Postby Caedo » Mon Feb 10, 2020 7:36 am

I believe they are no longer different continents. You should be able to middle-click (there might be some combination of shift-ctrl-alt-click that works as well, but it escapes me at the moment) to display various tile information; somewhere among that should be a continent ID. You could check if that is different between the two cities.

Ignatus
Elite
Posts: 339
Joined: Mon Nov 06, 2017 12:05 pm
Location: St.Petersburg, Russia
Contact:

Re: What does Freeciv consider to be a continent?

Postby Ignatus » Mon Feb 10, 2020 1:07 pm

Yes, continents are recalculated any time a tile terrain is changed between land and ocean by any means. If there is a path, the continents are same.

You can know by middle-click the continent number of any tile you have ever seen, even if you have not seen it for long. Negative numbers are oceans/lakes, positive are land masses.

Lawber
Posts: 2
Joined: Mon Feb 10, 2020 4:42 am

Re: What does Freeciv consider to be a continent?

Postby Lawber » Tue Feb 11, 2020 4:13 am

Screenshot 2020-02-10 at 19.50.02.png
I have confirmed that Freeciv did consider the two continents to be a single continent. I assume a diagonal connection between two landmasses would still make them one continent. I then tested trade to see if it gets recalculated after separation.
Screenshot 2020-02-10 at 18.51.23.png
Screenshot 2020-02-10 at 18.51.45.png
Screenshot 2020-02-10 at 19.42.46.png

As demonstrated, it did boost trade. This seems like a mechanic I could use to boost trade with any nation, by creating little islands on which trade cities sit. and watch extra money flow because it's a "continent."