How to set passwords for players when setting up a game?

You can get help here if Freeciv doesn't start on your computer, or if you keep getting fatal errors while playing etc.
User avatar
Corbeau
Elite
Posts: 736
Joined: Mon Jan 13, 2014 11:13 pm

How to set passwords for players when setting up a game?

Postby Corbeau » Fri Sep 01, 2017 9:47 am

What the title says. If I run a server, how to set it up so that people connect to it with a password? I checked around and databases are mentioned. Is it actually possible to do it with the standard Freeciv server?

sveinung
Elite
Posts: 427
Joined: Wed Feb 20, 2013 4:50 pm

Re: How to set passwords for players when setting up a game?

Postby sveinung » Fri Sep 01, 2017 10:41 am

You need a Freeciv server with fcdb support. Type fcdb on the command line. If it says the support was deactivated at compile time your Freeciv server doesn't support it. Even if your Freeciv server has fcdb you still have to activate fcdb when the server starts. This is done with the Freeciv server's --auth command line option (you will have to specify a database too). You won't need an external database if your build includes SQLite in the Freeciv server itself.

Read the documentation for more information. (Trust it over this post.)

User avatar
Corbeau
Elite
Posts: 736
Joined: Mon Jan 13, 2014 11:13 pm

Re: How to set passwords for players when setting up a game?

Postby Corbeau » Fri Sep 01, 2017 12:23 pm

Thanks.

"Freeciv database script deactivated at compile time."

So I guess that's it.

I played a few games with a few dozens of AIs and outside of the TC the thing was running smoothly (and took around a minute and a half to run the TC itself) so I guess I could run a multiplayer no-AI game since my computer is switched on the whole time anyway. But this is a show stopper so I guess no cigar. Thanks anyway.

User avatar
Corbeau
Elite
Posts: 736
Joined: Mon Jan 13, 2014 11:13 pm

Re: How to set passwords for players when setting up a game?

Postby Corbeau » Fri Sep 01, 2017 10:51 pm

Ok, the rule of my life: as son as I declare that I'm unable to do or find something or that I've reached a dead end, a hidden door opens.

So, it turns out that I have a server that is able to support fcdb. The only problem is that I have literally ZERO knowledge of databases and when starting it, the server is asking me to specify the database file.

So, my question is: does this have to be some specially formatted file or just a standard empty template that the server will format according to its needs? And, whichever the answer is, how do I get/find/make that file?

I checked the documentation, but it presumes that whoever is reading it has a clue about the whole thing which is apparently not me.

User avatar
Corbeau
Elite
Posts: 736
Joined: Mon Jan 13, 2014 11:13 pm

Re: How to set passwords for players when setting up a game?

Postby Corbeau » Sat Sep 02, 2017 2:39 pm

Ok, I'm an idiot. The documentation *is* clear. Sorry for spamming. Problem solved.